För många är surfplattan ett känt fenomen, det är ett enkelt och praktiskt sätt att spela spel, kolla film, skriva mail och mycket mer. Surfplattan fungerar som en dator i form av en stor smartphone, den är i princip en dator med pekskärm. Den mest kända och populära surfplattan är Apples IPad, vilken har en design som påminner om en stor IPhone. Men hur kom då denna apparat att bli vad den är idag? Tro det eller ej, men surfplattans historia börjar så tidigt som 1888.

Uppfinnaren och vetenskaps mannen Elisha Gray sökte år 1888 patent för sin nya uppfinning vilken han kallade för Teleautografen. Denna apparat läste av handskrift med hjälp av en så kallad styluspenna. Surfplattans “förfader” Teleautografen var inte lik vad vi idag skulle klassa som en surfplatta, men det var där tanken först föddes. Under 1950 talet börjar surfplattan som vi känner den idag att ta form med Tom Diamonds uppfinning “styalatorn”. År 1966 ser vi en prototyp av XeroX dynabook – ännu en föregångare till surfplattan, denna mer lik dagens surfplatta. 1989 kommer Gripaden, en IPad liknande apparat som än en gång används med hjälp av en styluspenna. Den riktiga IPaden börjar dock ta form i 1993 med Apples Message Pad, men det stora genombrottet kommer år 2007 med en annan av Apples stora uppfinningar, nämligen IPhonen. IPhonen föddes ur idén om en IPad, men Apple tyckte att det var lika bra att göra surfplattan till en mobiltelefon. År 2010 släpper Apple den första IPaden som vi vet idag gjorde stor succé.

Idag har IPaden precis som dess motsvarigheter från andra företag många använingsområden och kan i princip ersätta en dator. Hur används då IPaden mer exakt? Använingen av IPaden skulle kunna delas upp i tre kategorier, underhållning, utbildning och arbete. Är du utråkad och vill finna undehållning kan du med IPaden först och främst spela olika spel som exempelvis de berömda mobilspelen Angry Birds eller Subway Surfers. Du kan även ladda ner Netflix eller Viaplay och kolla på obegränsat med film eller serier. Ett nytt koncept är att “binge watcha” en serie då man sitter i flera timmar i streck och kollar på samma serie. IPaden erbjuder även känster som Garageband och IMovie och tillåter därmed dig att skapa din egen låt eller film från din surfplatta.

När det gäller utbildning är IPaden, eller andra surfplattor, ännu en gång ett enkelt verktyg att använda sig av. Det är lätt att få tillgång till information från webben från sidor som exempelvis Wikipedia. Dessutom så finns det idag många appar du på några sekunder kan ladda hem som ger dig möjligheten att plugga på olika ämnen, Duolingo är ett exempel på en app som lär dig språk. Jobbmässigt kan IPaden användas på olika sätt beroende på vilket jobb man har. Med surfplattan kan man lätt få tillgång till sina jobbmail till exempel, något som berör de flesta jobben i dagens samhälle. Arbetar du som designer eller arkitekt kan du scetcha på IPaden. Jobbar du inom sociala medier kan du producera egna YouTube klipp och redigera instagrambilder med några knapptryck. Detta är bara ett litet urval av de många jobbgrupper som kan använda sig av IPaden.