facebook

Facebook är en av dagens största sociala medier med över en miljard användare per dag. Webbsidan grundades den fjärde februari år 2004 av Mark Zuckerberg i California, USA. Det är helt gratis att gå med i Facebook och vem som helst är tillåten att göra detta, exkluderat inneboende i de enstaka länder vilka har bannat facebook som exempelvis Nordkorea. Detta gäller oftast inte bara Facebook utan andra sociala medier som Instagram och i vissa fall är Internet helt och hållet förbjudet. Facebook rekommenderar att barn under 13 år inte använder sig av plattformen.

Hur används då Facebook? Facebook är ett perfekt medel för att hålla kontakten med gamla klasskompisar eller andra personer man inte träffar så ofta men ändå vill ha kvar i sitt liv. Du söker helt enkelt i sökrutan efter den person du vill “adda” som vän – för och efternamn – och klickar på vänskapsförfågan knappen. Med dina vänner kan du bland annat dela statusuppdateringar, skapa grupper, dela bilder och direktchatta. Precis som mycket annat utvecklas facebook konstant och nya funktioner läggs till plattformen. På facebook kan du även träffa nya vänner genom att gå med i grupper eller gilla sidor som handlar om saker du är intresserad av och på så vis träffa andra med samma intressen som du.

Dessa grupper du precis läst om kan döpas till olika saker som “Klass 9A 2016” eller “Garageloppis sommaren 2016” och du kan på så vis kommunicera med olika grupper i din vänskapskrets utan att behöva dela alla bilder och liknande på din officiella facebooksida. Det är även ett bra sätt att arrangera evenemang som bröllop, fester, dop m.m då alla inblandade kan skriva och planera i samma grupp utan att behöva träffas i verkligheten. Saker du vill dela med alla dina vänner kan du posta på din egen facebooksida, detta kan vara bilder från semestern, en selfie eller vad du personligen är intresserad av. Du kan även sätta upp en profilbild så dina vänner känner igen dig. Detta är extra hjälpsamt om du har ett vanligt namn då folk vet vilken Peter Andersson eller Maja Johansson de ska lägga till som vän.

Facebook har även en funktion vilken tillåter dig att spela olika arkadspel och tävla mot dina facebook vänner. Många av dessa spel erbjuder belöningar om du delar med dig av detta spel med dina vänner. Denna funktion har däremot skapat hat mot facebook då många stör sig på att konstant få inbjudningar till olika spel de ändå aldrig kommer spela, ett problem många kan relatera till.

Hemsidan tillåter dig och andra användare att inte bara skriva egna inlägg utan även dela andras. Detta gäller inte bara traditionella status uppdateringar utan man kan även dela med sig av länkar från andra hemsidor som exempelvis tidningar. Detta knyter facebook till andra hemsidor och gör att det till ett bra verktyg för att hålla kolla på nyheter och vad som pågår i världen på ett enkelt och gratis sätt. Man kan även dela med sig av underhållning som youtubeklipp vilket gör att facebook även är en perfekt hemsida för underhållning.