Google är en amerikansk sökmotor vilket är ett verktyg du kan använda dig av för att bläddra och söka dig fram mellan olika webbplatser. Google är dagens mest använda webbsida och är tillgänglig för folk runt om i världen. Den fungerar på så vis att du, eller en annan användare, skriver in ett nyckelord i sökrutan och Google tar fram en lista på webbsidor vilka är relaterade till ditt sökord. Om du till exempel skriver in ordet “Facebook” i sökrutan kommer antagligen sidan Facebook upp högst på listan då den är mest relevant. Sedan följer antagligen sidor som Wikipedias webbsida om Facebook och så vidare.

google-sokmotor-bild

Sökmotorn grundades år 1998 den 4 September av Sergey Brin och Larry Page i USA vid universitetet Stanford. Söktjänstens namn härstammat från det matematiska begreppet för 10 upphöjt till 100, nämnliogen googol. När företaget först grundades i 1998 var sökmotor det enda verktyget som erbjöds. Precis som mycket annat har google utvecklats sedan dess och har idag en rad med olika funktioner och tjänster att erbjuda. Dessa inkluderar bland annat Googles egen browser “Google Chrome” som idag är en av värdens mest använda webbläsare. Google erbjuder även tänster som Google Drive där användare kan skriva och dela dokument, presentationer, excels med mer. Detta underlättar för folk som behöver sina projekt på olika apparater i och med att dem sparas på internet och inte på en specifik dators hårddisk.

Google erbjuder även en slags GPS kallad Google maps som kan användas från alla apparater som har kapaciteten att ansluta till nätet. Denna funktion gör det lätt för vem som helst att orientera sig fram på okänd mark och det krävs inga high tech apparater för att få fram en kartbeskrivning för att åka från en plats till en annan. Utöver google maps erbjuder Google tjänsten Google Earth där du kan se kartor i form av faktiska bilder. Du kan virtuellt gå ned för en gata i New York även om du egentligen sitter hemma i TV soffan.

Själva sökmotorn har även utvecklats sedan 1998. För det första har ju oräkneliga webbsidor startats sedan dess vilket ger google chansen att ge användarna bättre, mer precisa resultat på deras sökningar. Kategorierna Google search, Google bilder, Google videos, Google Nyheter med mer har lagts till för att ge användarna en optimal chans till att finna vad de letar efter. Vill du exempelvis hitta en bild på en vacker blomma kan du skriva “vacker blomma” i sökrutan på Google bilder istället för Google videos. Vill du se ett roligt kattklipp söker du på “roligt kattklipp” i sökrutan på Google videos och så vidare.

Ett annat känt och mycket användbart verktyg Google erbjuder är Google Translate. Translate tillåter dig att översätta i princip vad som helst till nära vilket språk som helst, i alla fall alla välkända språk. Detta gör att du som svensk kan skriva med en person i Kina utan att ni kan varandras språk eller engelska. Detta kan vara användbart inom internationella affärer såväl som att träffa nya “internetvänner”.