Idag kan många, speciellt de yngre generationerna, inte gå en dag utan att antingen läsa ett blogginlägg eller se en vlogg på den berömda plattformen YouTube. Fler och fler tar internet som sitt yrke och bloggar, vloggar eller gör bägge för sin huvudinkomst. Många kanske tror att det inte ligger några pengar i det yrket alls, men sanningen är att det finns en och en annan peng att tjäna. Internet har miljoner och åter miljoner besökare varje dag, många av dessa besöker även bloggar och YouTube. Detta skapar ett perfekt reklamtillfälle, ett tillfälle både företag och bloggare kan utnyttja.

Har din favorit YouTuber någonsin tipsat om en suberbra ny pryl eller din favvo bloggare skrivit om hur otroligt bra det är för håret att köpa det där schampoot som är 100 kronor över din vanliga schampoo-budget? Sanningen är då i många fall att denna individ blivit betald från ett företag för att göra reklam för deras produkter. Många tror att bloggare och vloggare endast tjänar pengar på reklamen som spelas innan ett YouTube klipp eller visas på sidan av en blogginlägg, men sanningen är att dessa reklamer inte ger själva bloggarna särskillt mycket pengar. Vad dessa människor framför allt tjänar pengar på är att främja produkter från företag vilka de får betalt av.

Många kända internetprofiler har även en stor instagramsida vilket är ännu ett medel till att tjäna pengar. Har en intagramsida många följare vet företag att de kan få riktigt bra reklam som når ut till många om de betalar individerna bakom instagramsidan för att visa denna produkt. Instagram är inte den enda sociala median som kan användas till “smygreklam” utan i princip alla sociala sidor på internet kan användas till detta, det enda som krävs är ett gäng fans som kan se reklamen. Internetkändisar som har en blogg, en youtube kanal och dessutom ett antal olika sociala medier har därför stora möjligheter till att bli sponsrade av olika företag då de kan nå ut till många människor. Företag tjänar på att använda dessa personer som ansiktet för deras reklam då många människor har tendensen att lita på folk de beundrar och ser upp till, som i detta fall då är bloggare och vloggare mm.

Som sagt så tjänar bloggare och YouTubers även pengar på reklamen som visas på och runt deras inlägg, detta är ett ytterst olönsamt fenomen för bloggarna/YouTuberna själva, vilket ofta även stämmer för företagarna. Du som läser detta har antagligen lättare för att falla för en reklam och köpa produkten om denna reklam kommer från din favoritbloggare än om reklamen befinner sig på en pop-up ruta du tvingas kolla på innan du kan läsa själva blogginlägget.

Idag finns det många som lever på att blogga eller göra YouTube klipp. Den svenska YouTubern PewDiePie är ett exempel på detta då han genom plattformen YouTube blivit mångmiljonär. Man behöver inte ens vara värdens mest framgångsrika YouTuber för att tjäna tillräckligt för att leva på det, utan ett tiotusentals följare kan räcka om du får rätt sponsorer. YouTubern Therese Lindgren lever på hennes YouTube kanal och har då några hundra tusen följare vilka hon värvat in på några år.